Desi multe traditii de Paste sunt comune tuturor tarilor crestine, exista si ritualuri specifice fiecarui popor.
Iata cateva:
In IRLANDA,
in sambata dinaintea Pastelui sau imediat dupa slujba de Inviere – in
functie de zona – oamenii obisnuiau sa infiga un hering intr-un bat
inalt, cu care se plimbau prin tot orasul. Toti cetatenii il urmau,
rostind cuvinte urate la adresa pestelui, pana ce ajungeau la rau, unde
il aruncau. Traditia, desi considerata anterioara crestinismului, se
trage de la faptul ca oamenii nu aveau multi bani de cheltuit pe carne,
inainte de Paste, asa ca mancau hering, cea mai ieftina sursa de
proteine. Satui de atata peste, inaintea Sarbatorii ii organizau
“inmormantarea”, inlocuindu-l cu carne de miel.
In POLONIA,
in ziua de Paste, nu se face fum, asa ca oamenii nu pot aprinde focul
pentru a-si incalzi mancarea. De aceea, toate specialitatile, de la oua
si carnati, la turte cu drojdie de bere si prajituri cu seminte de mac,
sunt servite reci.
Familiile traditionale din MAREA BRITANIE
gatesc pentru Sarbatoarea de Paste o prajitura cu fructe, care are in
mijloc un strat de martipan, iar deasupra aseaza 11 bile de martipan,
simbolizand cei 11 apostoli (cu exceptia lui Iuda).
Nici ROMANIA
nu se lasa mai prejos cand vine vorba de obiceiuri de Paste. De
exemplu, in dimineata de Sarbatoare, oamenii se spala cu apa in care au
pus un ou rosu si un ban. Se spune ca cei care fac asta for avea noroc
si sanatate tot restul anului. De asemenea, un obicei popular in a doua
zi de Paste este udatul. Practicat mai mult la sate, in Bucovina si in
Transilvania, udatul presupune ca baietii sa mearga acasa la fetele
nemaritate cu o galeata de apa, iar pe cele pe care le gasesc dormind sa
le stropeasca. Fetele care au fost udate se vor casatori in cursul
acelui an, spune legenda.
sursa: femeia.ro