duminică, 26 mai 2013

Într-o zi de 26 mai...

...in 1986, Comunitatea Europeana adopta steagul european, 
format dintr-un cerc de douasprezece stele aurii pe un fundal albastru. Conform site-ului oficial al Uniunii Europene, istoria drapelului european incepe in 1955. In acea vreme, Uniunea Europeana exista numai sub forma Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului si era compusa din sase state membre. Insa, de cativa ani, exista deja un organism separat cu mai multi membri, Consiliul Europei, instituit pentru a apara drepturile omului si a promova cultura europeana. Consiliul Europei dorea sa adopte un simbol care sa-l reprezinte. Dupa multe discutii, a fost adoptata aceasta emblema – un cerc format din douasprezece stele aurii pe un fond albastru. In diferite traditii, cifra doisprezece simbolizeaza perfectiunea. Desigur, reprezinta si numarul lunilor anului si al orelor de pe cadranul ceasului. Cercul este, de asemenea, un simbol al unitatii. Astfel a fost creat drapelul european, simbol al idealului de unitate al popoarelor Europei. Steagul a fost adoptat initial de Consiliul Europei la 8 decembrie 1955, proiectul castigator apartinandu-i lui Arsène Heitz. De la inceput, Consiliul Europei a dorit ca acest steag sa fie folosit de alte organizatii regionale care doreau integrarea europeana. Uniunea Europeana, infintata in 1992 pentru a inlocui Comunitatea Europeana, a adoptat de asemenea acest steag. Steagul apare pe bancnotele euro, iar stelele pe monedele euro, precum si pe permisele de conducere si placutele de inmatriculare eliberate in tarile membre ale Uniunii Europene. Numarul de stele de pe steag este fix (12), si nu are legatura cu numarul de state membre ale Uniunii. In 1953, Consiliul Europei avea 15 membri. S-a propus ca steagul sa aiba cate o stea pentru fiecare membru. In cele din urma, a fost adoptat numarul 12, ca simbol al perfectiunii, fara conotatii politice. Stele de pe steag sunt asezate cu doua varfuri jos si unul sus, iar pozitia lor pe cerc este similara celei a orelor pe cadranul ceasului.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:
  Tot intr-o zi de 26 mai, in 1488, incepea construirea Bisericii "Sf. Gheorghe" de la Voronet, ctitorie a lui Stefan cel Mare.

  Pe 26 mai 1679 incepea construirea ansamblului arhitectural Manastirea Cotroceni, ctitorie a lui Serban Cantacuzino, domn al Munteniei (1678–1688 ); biserica manastirii a fost demolata in 1984, reconstructia ei incepand in 2003.

  In 1805, pe 26 mai, Napoleon I al Frantei era incoronat Rege al Italiei in Catedrala din Milano.

  Din ziua de 26 mai 1889, ascensiunea in Turnul Eiffel devenea mai usoara, din moment ce primul lift din celebrul turn parizian era deschis publicului.

  La data de 26 mai 1896, Nikolai Alexandrovici Romanov devenea Nicolae al II-lea, tarul Rusiei. A domnit pana la abdicarea sa, in 1917 si a fost asasinat impreuna cu intreaga familie de catre bolsevici, la ordinul lui Lenin. Tarul, familia sa si cativa servitori, au fost impuscati in subsolul casei in care erau tinuti prizonieri, de un pluton de executie, intr-o noapte de iulie, in 1918. Cadavrele au fost aruncate intr-un put de mina, apoi ingropate intr-o groapa comuna. In august 2000, Nicolae si membrii apropiati ai familiei lui au fost canonizati drept sfinti de sinodul bisericii ortodoxe ruse.

  Tot intr-o zi de 26 mai, in 1906, la Londra se deschidea podul Vauxhall. Construit in 1906, acesta este primul pod londonez pe care au circulat tramvaie. Se distinge prin figurile din bronz plasate la extremitatile sale, care reprezinta Agricultura, Arhitectura, Artele frumoase, Educatia, Stiintele.

  Pe 26 mai 1920, Constantin Brancusi participa, la Paris, la "Festivalul Dada" impreuna cu Andre Gide, Paul Valery, F. Leger, fiind unul dintre semnatarii manifestului intitulat "Contre Cubisme, contre Dadaisme".

  In 1977, pe 26 mai, un american excentric, George Willig, escalada una dintre cladirile gemene World Trade Center din New York, in trei ore si jumatate, fiind "premiat" de politie cu o amenda de un dolar si 10 centi.

  La data de 26 mai 1990, muzicianul David Bowie era dat in judecata de fosta sa sotie, Angie, care ii cerea 56 de milioane de dolari. In 1980, cand se pronuntase divortul, Angie semnase o hartie prin care se obliga sa nu vorbeasca timp de 10 ani despre viata alaturi de David. In 90, cand cei 10 ani trecusera, Angie l-a dat in judecata si i-a cerut daune, sustinand ca in timpul casniciei lor, David a avut relatii cu mai multi barbati.

  Pe 26 mai 1994, Michael Jackson, in varsta de 35 de ani, se casatorea cu fiica lui Elvis Presley, Lisa Marie, de 26 de ani, intr-o ceremonie privata in Republica Dominicana. Mariajul celor doi, care a durat 21 de luni, a fost permanent in atentia presei. Multi au considerat aceasta casatorie ca pe o incercare disperata a lui Michael Jackson de a-si reface imaginea, dar Lisa Marie a negat acuzatiile, declarand ca Michael “a iubit-o atat cat a fost el capabil sa iubeasca pe cineva”.

  In 1996, pe 26 mai, casa lui Eric Clapton era cuprinsa de flacari, iar pagubele incendiului s-au ridicat la un milion si jumatate de lire sterline. Pompierii sosoti la fata locului sa stinga focul l-au gasit pe Eric Clapton in actiune, incercand sa-si salveze colectia de chitare.

  Tot intr-o zi de 26 mai, in 2000, Tommy Lee era arestat pentru 5 zile din cauza consumului de alcool.

  In 2002, pe 26 mai, albumul "Destination" al lui Ronan Keating era al doilea album din cariera artistului care ocupa locul intai in topurile britanice.

  Pe 26 mai 2006, Gwen Stefani si Gavin Rossdale deveneau parintii unui baietel pe nume Kingston James Mcgregor Rossdale.

  In 2007, pe 26 mai, "California Dreamin' (nesfarsit)" al regretatului regizor Cristian Nemescu, castiga marele premiu al sectiunii Un Certain Regard la cea de-a 60-a editie a Festivalului de la Cannes.

  Astazi le spunem “La multi ani!” muzicianului Lenny Kravitz si actritei britanice Helena Bonham Carter.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut