luni, 6 mai 2013

La mulţi ani, George Clooney!

George Clooney (n. 6 mai 1961) este un actor, producător și regizor de film american. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în anul 2006.


Carieră

Clooney a echilibrat performanțele sale din mari superproducții cu locul de muncă ca un producător și director comercial în spatele proiectelor comerciale mai riscante, precum și Activist social si liberal. La 31 ianuarie 2008, Organizația Națiunilor Unitel-a numit pe Clooney “Mesager al Pacii”.

Roluri

Primul sau rol important a fost in 1984 în sitcomul de scurta durata E/R (a nu se confunda cu ER, drama in care Clooney, de asemenea, a jucat un deceniu mai târziu). El a jucat un ingrijitor in seria The Facts of Life. El a jucat rolul unui detectiv pe nume Bobby intr-un episod din Golden Girls.
După ce a părăsit ER, Clooney a jucat in importante succese la Hollywood, cum ar fi The Perfect Storm și O Brother, Where Art Thou?. În 2001, el a facut echipa cu Soderbergh din nou pentru Ocean’s Eleven, un remake al anilor 1960, Rat Pack filmul cu același nume. Pana in ziua de astazi, acesta rămâne cel mai comercial film de succes a lui Clooney , câștigând mai mult de 444 milioane dolari în întreaga lume. Filmul a dat nastere la două continuări in care ajucat Clooney, Ocean’s Twelve în 2004 și Ocean’s Thirteen în 2007. În 2001, Clooney a fondat studioul de producție Secțiunea Opt cu Steven Soderbergh. Clooney este în general considerată Chief Actor.
El si-a facut debutul regizoral în 2002 cu Confessions of a Dangerous Mind, o adaptare a autobiografie a producatorului de televiziune Chuck Barris. Deși filmul nu a a iesit bine la box-office, directorul Clooney a fost lăudat printre critici și spectatori deopotrivă.
În 2005, Clooney a jucat in Syriana, care sa bazat vag pe fostul agent CIA, Robert Baer și memoriile sale de cand era agent în Orientul Mijlociu. În același an a regizat, produs și jucat în Good Night, and Good Luck, un film despre un jurnalist de televiziune Edward R. Murrow din anii 1950 (război celebru de cuvinte cu senatorul Joseph McCarthy). Ambele filme au avut aclamati critice. La Premiilor Oscar din 2006, Clooney a fost nominalizat pentru Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu original pentru Good Night, precum și Good Luck, precum și ca cel mai bun actor in rol secundar pentru Syriana. El a devenit prima persoana din istorie care urmează să fie nominalizat la Oscar pentru ca a regizat un film si ajucat in altul in acelasi an.El va continua să câștige pentru rolul său în Syriana.
Clooney a aparut in The Good German, un film regizat de Soderbergh.

Succese

Clooney, de asemenea, a primit Premiul Cinematecii Americane, în octombrie 2006, un premiu care onoreaza un artist din industria de divertisment care a făcut “o contribuție semnificativă la arta imaginilor in mișcare”. Pe 22 ianuarie, 2008, Clooney a fost nominalizat pentru cel mai bun actor pentru rolul său în Michael Clayton, dar a pierdutin favoarea lui Daniel Day-Lewis pentru There Will Be Blood.
După succesul pentru Good Night, and Good Luck, Clooney a spus ca planifica să aloce mai multe de energie pentru regizare. El a spus că industria de regie este “o industrie mare in care sa imbatranesti” Clooney a regizat filmul Leatherheads, în care a si jucat. Clooney este auto-peiorativ în interviuri, spunand pentru STV, în aprilie 2008, că Leatherheads, unul din filmele sale mai slabe, este un strigăt “pentru pace”. În același interviu, întrebat despre reconcilierea George Clooney actor și regizor George Clooney, el a spus “Exista o multime de ego-ului acolo … asa ca am doar sa-i scot pe actori.”
Clooney a jucat alaturi de Ewan McGregor și Kevin Spacey în The Men Who Stare At Goats, care a fost regizat de prietenul lui Grant Heslov și lansat în noiembrie 2009. De asemenea, în 2009, Clooney va juca in Up in the Air, stabilit pentru decembrie. Acesta a fost regizat de Helmer Juno Jason Reitman.
Clooney este reprezentat de Bryan Lourd, Co-președinte al Creative Artists Agency (CAA).
sursa: http://ro.wikipedia.org