vineri, 17 mai 2013

Mărul - doctorul naturii

Citim despre el in Biblie, in nenumarate povesti si legende romanesti dar si in medicina populara. Marul constituia o importanta componenta a hranei zilnice a romanilor in trecut, ceea ce ajuta ca doctorul sa fie "tinut departe". 


Marul este un super-aliment care nu a stat degeaba la baza celebrei zicale “Cu un mar pe zi, doctorul departe il tii”. Foarte multi copii aud aceasta vorba de la mama lor cand sunt incurajati sa consume mere. 
 De ce este marul un fruct atat de important pentru viata?

In medicina naturista, marul a ocupat din timpuri stravechi un loc aparte. Proprietatile lui vindecatoare il recomandau ca leac in bolile de stomac si intestine, contra migrenelor, a bolilor de ficat si de splina.

Marul si pectina

Pectina este cea mai importanta substanta activa continuta in mar. Proprietatile ei benefice au determinat ca aceasta substanta sa fie extrasa din mar si folosita ca supliment si medicament.
Pectina este un zaharid care se inscrie in categoria fibrelor solubile. Pectina formeaza cu apa o masa gelatinoasa neabsorbabila, ce regleaza tranzitul intestinal si induce senzatia de satietate.
Pectina are actiune hipocolesterolemianta, deoarece blocheaza absorbtia intestinala a lipidelor, prin inhibarea acizilor biliari necesari absorbtiei colesterolului.

Studiile au aratat rolul important al pectinei, ca drenor biliar, avand efect benefic in combaterea dischineziei biliare si a litiazei biliare.
Un alt rol pentru care pectina este recunoscuta este efectul ei antioxidant, neutralizand radicalii liberi si toxinele intalnite in tubul digestiv.
De asemenea, s-a constatat ca un consum regulat de pectina determina scaderea nivelului zaharului din sange, de aceea consumul de mere este foarte recomandat bolnavilor de diabet zaharat.

Beneficiile merelor

Consumul de mere, se recomnda ca adjuvant in urmatoarele afectiuni:
  • obezitate
  • pentru scaderea colesterolului
  • pentru reglarea tranzitului intestinal
  • combaterea constipatiei cronice
  • boli de stomac si intestine (gastrita, colita)
  • afectiuni biliare: litiaza biliara, dischinezie biliara
  • in diabetul zaharat tip II
  • afectiunile hepatice
  • pentru detoxifierea organismului
  • ca diuretic si depurative
  • in insuficienta renala
  • in boli cardiovasculare
  • astm
  • gripa, raceala
  • pentru cresterea imunitatii
  • pentru afectiunile vasculare (tromboflebite, varice) deoarece reda elasticitatea peretilor vaselor de sange
In acest ultim caz, se recomanda si cataplasme externe cu mere zdrobite, amestecate cu rachiu natural de fructe, pana se obtine o pasta, care se intinde pe zona afectata, se infasoara si se lasa cateva ore.
Tratamentul duce la ameliorarea problemelor vasculare si imbunatatirea circulatiei si trebuie administrat 1-2 saptamani.


Coaja de mere

Coaja de mere contine cele mai multe vitamine si fibre si se recomanda consumul ei in afectiuni digestive si metabolice, pentru detoxifierea si remineralizarea organismului, in anemii (contine foarte multa vitamina C, care face posibila asimilarea fierului de catre intestine si acid folic necesar pentru sinteza globulelor rosii).



Din cojile uscate de mar se poate prepara un ceai calmant, care alunga febra si insomnia. Spre deosebire de multe alte ceaiuri calmante, el are un gust si o aroma deosebite.

Merele coapte

Merele coapte sunt un adjuvant pretios in tratamentul gutei, al afectiunilor reumatismale si digestive. Si raguseala se vindeca mai repede, daca mancam mere coapte.


Merele si fumatul

O cura cu mere este un tratament adjuvant in cazul fumatorilor, intrucat ajuta la eliminarea radicalilor liberi si a toxinelor provenite in urma fumatului si pe de alta parte, s-a demonstrate ca merele pot combate dependenta de nicotina.




Acest efect poate fi folosit atunci cand cineva intentioneaza sa se lase de fumat.
Fumatorii care consuma doar mere, vreme de 2-3 zile, trebuie sa se astepte la unele probleme digestive, pentru ca in aceasta faza, merele curata intestinul de toxine.
Dupa aceea, majoritatea fumatorilor trec printr-o experienta opusa:gustul tigarii nu le mai place, fiindca nicotina este resimtita acum ca un factor suparator.

Efect antitumoral

Continutul ridicat de pectina are efect antioxidant si impiedica, impreuna cu ceilalti antioxidanti (polifenoli, quercetina, kampferol, luteina, zeaxanthina) si vitamina C, existenti in cantitate importanta in mar- dezvoltarea celulelor canceroase.
Efectul anticancerigen al merelor s-a demonstrat indeosebi impotriva cancerului de colon, de san si de plamani.

Marul si digestia

Fibrele din mere stimuleaza peristaltismul si producerea sucurilor digestive, ajutand la reglarea tranzitului intestinal.


Pectina absoarbe ca un burete toxinele, produsii de descompunere si bacteriile de la nivel intestinal, avand un efect calmant asupra mucoasei stomacale si intestinale.
Cei ce sufera de constipatie ar trebui sa manance cat mai multe mere cu coaja si sa bea o cantitate mare de lichide pentru ca fibrele au nevoie de apa pentru ca efectul lor depurativ sa fie optim.
In caz de diaree, se consuma mere proaspat date pe razatoare, dupa ce s-au curatat de coaja.


Merele combat stresul

Merele ne ajuta sa combatem oboseala fizica si psihica sis a facem fata stresului, conform unor studii americane.
Fructoza din mere patrunde rapid in sange si confera energie, iar continutul mare de apa, are un efectul tonic la nivelul intregului organism.



Merele aduc organismului, pe langa energie si substantele minerale importante, intr-o forma usor de absorbit: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor.
Vitamina C si vitaminele din complexul B care se regasesc indeosebi in coaja, stimuleaza metabolismul si cresc imunitatea naturala.
Marul este alimentul ideal, pentru cei care se trezesc greu dimineata, ca alternativa sanatoasa la cofeina.
Efectul revigorant se datoreaza zaharurilor naturale, mineralelor si vitaminei C.
In plus, consumat in fiecare dimineata, marul albeste dintii!

sursa: http://www.garbo.ro/articol/Tratamente-naturiste/13960/beneficiile-consumului-de-mere/pagina-3.html#