sâmbătă, 8 iunie 2013

Un muzeu…ca un ocean!



Astăzi este Ziua Mondială a Oceanelor! Pentru a marca această zi cum se cuvine, m-am gândit, dragi cititori şi prieteni Greenly, să vă relatez o „poveste” mai veche, scrisă acum mai bine de un an pe blogul Şcolii de limba franceză Azurlingua din Nisa, despre un muzeu frumos, care „iubeşte” oceanele: Muzeul Oceanografic din Monaco.


Va trebui să fiu foarte succintă!…Vizita în acest impresionant muzeu, o adevărată enciclopedie de istorie naturală, a durat câteva ore…Şi este extrem de dificil să sintetizezi, într-o scurtă prezentare, informaţiile despre toate „minunile” existente aici ! Am fost extrem de bucuroşi, eu şi colegii mei de la cursul de franceză, că am avut şansa de a vizita acest loc extraordinar, o pledoarie pentru cunoaşterea şi protejarea unei lumi fascinante : lumea nevăzuta a adâncurilor, pe care, în copilărie şi adolescenţă, am putut doar să ne-o imaginăm cu ochii minţii, citind romanele lui Jules Verne !! 

Întemeiat în 1906 de către Prinţul Albert I de Monaco, supranumit şi „Prinţul Navigator” (un pasionat de biologie, îndeosebi de fauna marină, ce a organizat şi a participat în 28 de expediţii oceanografice în Mediterana şi Atlantic, alături de numeroşi specialişti), Muzeul Oceanografic este una din principalele atracţii turistice ale Principatului Monaco. Deschis pentru public în 1910, muzeul este plasat la 85 de metri deasupra mării, într-o clădire impunătoare, aşezată pe o stâncă imensă. De altfel, lucrările de ridicare a edificiului ce adăposteşte muzeul au durat 11 ani şi a fost nevoie de 100.000 de tone de piatră, aduse din La Turbie (Franţa). 


Muzeul oferă ocazia unică de a vedea o lume fascinantă, cu mii de specii marine, unele vii, aflate în acvariul imens de la subsolul clădirii (ce adăposteşte peste 6000 de specii de peşti si alte vieţuitoare marine, în zeci de bazine mai mari sau mai mici, cel mai mare având 450 m3, alimentate cu apă direct din Mediterana şi reproducând fidel diverse biotopuri şi ecosisteme marine…nu ştii ce să priveşti mai întâi…algele…coralii…căluţii de mare…peştii multicolori de pe care nu-ti poţi desprinde ochii…rechinii fioroşi…), altele ca fosile sau schelete (cele mai „atrăgătoare”, îndelung privite de vizitatori, fiind cele de balene), în sălile amenajate la etajele superioare. Tot aici există exponate unice…unul dintre primele costume de scafandru din lume…unul dintre cele mai vechi submarine utilizate…o navă destinată expediţiilor marine de acum un secol…diverse echipamente şi instrumente folosite în zecile de expediţii… 


Muzeul Oceanografic din Monaco este componentă a Institutului Oceano


grafic, fundaţie particulară, cu utilitate publică, întemeiata de acelaşi Albert I de Monaco, din care mai face parte Institutul Oceanografic din Paris. Prinţul mărturisea ca a dorit să înfiinţeze la Paris un centru de studii oceanografice, a cărui activitate să fie în strânsa legătura cu laboratoarele şi colecţiile Muzeului Oceanografic din Monaco, în care se pot vedea rezultatele unei munci intense, desfăşurată timp de peste 20 de ani, atât de suveranul principatului, cât şi de eminenţii săi colaboratori, oameni de ştiinţa din întreaga Europa. De altfel, o mare parte din exponatele muzeului au fost aduse chiar de Prinţul Albert I însuşi, din expediţiile în care a participat. 
În acelaşi timp, muzeul stă la dispoziţia oamenilor de ştiinţa din toată lumea, dispunând de 2000 m2 de laboratoare. Tot aici pot fi văzute echipamentele utilizate în diversele cercetări de către Comandantul Jacques-Yves Cousteau, directorul muzeului din 1957 (numirea sa coincizând cu începutul dezvoltării turismului in Monaco) până în anul 1988. 
…Cele câteva ore petrecute în Muzeul Oceanografic din Monaco au fost de neuitat pentru mine, ca biolog…Ca simplu om, nu pot decât să afirm că sufletul meu a fost încântat de atât 


de multă frumuseţe, sub diverse forme… 
În final vă invit să vizionaţi un clip-pledoarie pentru protecţia oceanelor!
Vă doresc…oceane de bine, linişte şi frumuseţe, dragi prieteni!

de Valentina Manoiu
 sursa: http://greenly.ro