miercuri, 3 februarie 2016

Mozaic la Rdio Enigma România



Astăzi,
3 februarie 2016,
de la ora 20.00,
un nou cuvânt:

Turmă”
şi… o întrebare:

De ce apare efectul (spiritul) de turmă?

Numai la

ID: radioenigma
emisiunea

MOZAIC

cu
Mariana Stratulat

Te aştept cu
Poezie, Muzică, Gânduri şi mai ales… Cuvinte!

Mulţumesc!


***********



TÚRMĂ, turme, s. f. 1. Grup (mai mare) de oi sau, p. ext., de alte animale domestice sau sălbatice, care trăiesc împreună. 2. (Depr.) Mulțime, grup (mare) de oameni (în dezordine). 3. (În limbajul bisericesc) Mulțimea credincioșilor. – Lat. turma.

TÚRMĂ, turme, s. f. 1. Grup (mai mare) de oi, p. ext. de alte animale (domestice sau sălbatice) care trăiesc împreună. Am de furcă c-o turmă de mistreți. Cumplite sălbătăciuni ! SADOVEANU, O. I 43. Turmele s-aud mugind, Și flăcăii vin pe luncă Hăulind. COȘBUC, P. I 47. Turme de vite se scoboară la adăpat. VLAHUȚĂ, R. P. 10. Cum e păstorul, așa și turma (= cum sînt conducătorii, așa și subalternii). O turmă și un păstor, exprimă ideea de unire, sub o singură conducere. 2. Masă, mulțime, grup (mare) de oameni (umili, săraci, exploatați). Are o pornire de milă adîncă pentru turma celor obijduiți, batjocoriți și flămînzi. SADOVEANU, O. VI 419. În calea lor au întilnit turme întregi de suflete. GANE, N. III 20. Boierii și-au venit în cunoștință; au văzut că turma nu poale fi fără păstor. NEGRUZZI, S. I 149. ◊ (Metaforic) A plecat băiatul cu fluierul. Cîntînd a plecat. După el, turmă, noi. STANCU, D. 170. ◊ Loc. adv. În turmă = cu grămada, în grămadă. Sufocați de-atîta mers în turmă Noi ne mișcăm împinși din urmă. CAMIL PETRESCU, V. 17. Rămase în urmă o companie înșirată în turmă. C. PETRESCU, Î. I 133. 3. (În limbajul bisericesc) Mulțimea credincioșilor.

túrmă (-me), s. f. – Ciurdă,, cireadă, herghelie, pîlc. – Mr. turmă, istr. turme. Lat. turma (Pușcariu 1777; Philippide, II, 656; REW 9005), cf. it. torma (logud. truma), friul. torme, alb. turmë). – Der. turmac, s. m. (mînzat sau bivol de doi ani; om scund și îndesat); înturma, vb. (a alătura, a alipi). – Din rom. provin bg. turma (Romansky 130; Capidan, Raporturile, 214), sb., cr. tùrmo, turma (Miklosich, Wander., 8; Candrea, Elemente, 408; Berneker 379); rut. turma (Miklosich, Fremdw., 133), pol. turma, cr. turmar „căruțaș” (pentru transporturile în caravană, sb. turma), bg. turmak „bivol tînăr” (după Conev 56, rom. turmac ar proveni din bg.; dar nu e de conceput că rom. ar fi luat din bg. un cuvînt creat după rom. turmă).

*********

În cazul unui grup de animale domestice sau sălbatice, turma este acel termen care desemnează grupul respectiv de animale care convieţuiesc într-un fel de „comunitate” şi au unele reguli şi ierarhii cunoscute de ele şi, aproximativ, de cei care le studiază. Astfel, turma, in regnul animal, este, de pildă, acea „comunitate” de oi, de bivoli, de zebre, de reni etc., formată dintr-un număr suficient de mare de indivizi, care convieţuiesc într-o formă de organizare animală, evident.

Trecând în sfera regnului uman, turma capătă valenţe metaforice.

********

“Efectul de turmă” asupra unei persoane demonstrează lipsa de voinţă proprie, incapacitatea sau lenea de a gândi, sau în a lua decizii singură, o persoană labilă, un caracter slab, care se complace cu orice decizie luată de altcineva.

Omul, ca fiinţă socială, are nevoie de modele. Instinctul de turmă nu este altceva decât acţiunea unor indivizi atunci când există un model pe care au acceptat să-l urmeze. Din păcate "instinctul de turmă" a căpătat conotaţii aproape exclusiv negative, ceea ce nu mi se pare corect. Poate, la fel de bine să aibă şi valoare pozitivă, în funcţie de modelul urmat şi de acţiunile ulterioare.
Efectul de turmă apare la oameni cu personalităţi slabe (pe de o parte) sau leneşi la gândire; este mai uşor să înghiţi o mâncare gata mestecată de alţii, de ce să te mai chinui?!
Nu asta înseamnă în zilele noastre să fii deştept: să iei totul de-a gata, să nu depui nici un fel de efort... lasă-i pe alţii să se chinuie?!...
 Ei, bine, nu, e greşit aşa!
Când procedezi astfel, creierul îşi pierde încetul cu încetul funcţia de a raţiona, persoanele respective devin din ce în ce mai incapabile de a lua decizii şi de a discerne binele de rău şi, pe termen mai lung, astfel de oameni formează "turmele" manipulate (iar cu o "masă de manevră" suficient de numeroasă se pot întampla multe!)

Efectul de turmă este foarte bine reprezentat în societatea românească de azi, prin faptul că adoptă politicile celor din vest, fără a le trece prin filtrul propriei raţiuni.  Rezultatul e cât se poate de vizibil şi greu de suportat.