sâmbătă, 13 iulie 2019

Răspunsul meu


Florin Ștefănescu

CELE ȘAPTE PĂCATE CAPITALE

Între pildele şi proverbele lui Solomon, din Biblie, se află şi următorul text (în traducerea folosită de Biserica Ortodoxă Română):
"Şase sunt lucrurile pe care le urăşte Domnul, ba chiar şapte de care se scârbeşte cugetul Său: ochii mândri, limba mincinoasă, mâinile care varsă sânge nevinovat, inima care plănuieşte gânduri viclene, picioare grabnice să alerge spre rău, martorul mincinos care spune minciuni şi cel care seamănă vrajbă între fraţi."
Mult s-au chinuit oamenii Bisericii Creştine să le identifice pe „cele şapte”, disputele fiind numeroase şi aprinse, textul neindicându-le în mod clar, pentru ca în final să convină că cele şapte păcate capitale sunt (în ordine alfabetică):
DESFRÂNAREA, INVIDIA. LĂCOMIA, LENEA, MÂNDRIA, MÂNIA şi ZGÂRCENIA.
De exemplu:
"ochii mândri" (în textul biblic) = MÂNDRIA
Poate cineva să stabilească corespondența dintre textul din Biblie şi celelalte șase păcate rămase, după exemplul de mai sus?
Cine va reuși, va primi un premiu uriaș. (Atât de mare, încât nu pot să-l cuprind cu privirea - ca să am o imagine de ansamblu asupra lui. Prin urmare, nici nu pot preciza în ce va consta.)

***

Răspunsul meu

Astăzi, domnul Florin Ștefănescu ne surprinde cu un paragraf din cartea de înțelepciune  ”Pildele lui Solomon” (”Proverbele lui Solomon”), una din cele trei cărți de înțelepciune, didactice, alături de Cartea lui Iov și Eclesiastul și una din cele șase cărți poetice ale Vechiului Testament.
Așa cum ne-a obișnuit, ne oferă și cheia citirii textului propus, care se află în finalul postării.
Știut este că textele biblice au mesaje încifrate, iar decodificarea lor presupune o analiză pe mai multe nivele (în adâncime și la suprafață, ar fi doar două variante de studiu). Nu mă voi lăsa ispitită de  frumoasa, dar periculoasa invitație, ce ne-o face distinsul umorist, foarte cunoscut în literatura de specialitate pentru abilitatea cu care își ademenește cititorii în meandrele lingvistice pe care le construiește cu multă artă, să caut corespondența între cele șapte păcate indicate de biserică și cele sugerate de Solomon. Voi ține cont și de sfatul bunicului meu, care mi-a recomandat să citesc Biblia urcând în inimă, în deplină liniște și pace sufletească, ori de câte ori am nevoie de ajutor sau de vreun răspuns la întrebările mele, de cele mai multe ori incomode. În paginile acestei cărți, fiecare se poate descoperi pe sine, în măreția splendorii divine.
Citind Biblia, distanța dintre noi și misterele existențiale se scurtează și pătrundem în universul unei arte poetice, a valorilor pe plan metafizic. Fiecare pas din pelerinajul pe care îl facem prin Cartea Vieții este o țintă în drumul ce se construiește mergând, precum ”fama crescit eundo” (Vergilius). Orice suferință sau neputință poate fi vindecată cu vorba luminată de Poezia din Biblie, așa cum o consideră Nichita Stănescu: ”sarea tuturor marilor idei”.
Iubire, Credință și Nădejde este tot ce vă doresc să aveți în această viață!
”Că iată, adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi-ai arătat mie.” (Psalmul 50,7)