luni, 17 august 2020

Acest virus care te înnebunește… - Bernard-Henri Levy

 

Acest virus care te înnebunește…

Bernard-Henri Levy

 

În primul rând, desigur, e un semnal liniștitor că lumea consideră, în sfârșit, că viața e sacră. Dar am fost și victimele unei isterizari, o nebunie colectivă alimentată de rețelele de socializare și de mass-media care ne invadează cu cifrele deceselor.  Ideea că un om este puțin mai mult decât un corp, sănătos sau mai puțin sănătos, a lipsit complet din mințile noastre. Iar ideea că, invers, nimic nu este mai important decât sănătatea, că nu există nimic de care ar trebui să ne fie mai frică decât boala, este complet nouă.


Politicianul a făcut exact ce a recomandat Platon să nu facă: a lăsat frâiele medicilor. Aceasta este cea mai proastă soluție. Medicii tind să trateze oamenii ca pe corpuri. Cu toate acestea, atunci când tratăm oamenii doar ca trupuri și trecem peste restul, uităm de suflet sau de partea de lumină, tot ceea ce ne face unici. Mergem de fapt spre lucruri îngrozitoare.
Este pentru prima dată în istoria omenirii când nu mai putem să ne luăm la revedere de la cei decedați. Prima dată când au fost îngropați ilegal. Prin asta, intrăm în domnia inumanului.
Virusul s-a născut într-o piață din Wuhan, dintr-un pangolin. Nu văd ce are de spus acest caz despre comportamentul meu! Există lecții, desigur, de învățat pentru a fi mai bine pregătiti data viitoare. Dar oamenii care ne spun „virusul este o pedeapsa laică pentru păcatele comise împotriva Pământului”, îmi pare rău, dar este o replică de extrema stânga a discursului politic. Când oamenii spun: „Ceea ce este important este auto-reflecția, este găsirea adevăratelor valori…”, atentie! Valorile reale nu înseamnă închiderea în sine. Cea mai importantă relație umană nu este, așa cum citim pe Instagram, relația cu sine. Nu am nimic împotriva relației cu sine. Iar relația cu familia este foarte frumoasă. Dar aceasta nu este cea mai importantă relație. Ceea ce ne face să fim oameni este capacitatea și preocuparea noastră de a forma relații cu oameni cu care nu suntem nici înrudiți, nici apropiați de ei. Acum ne-am retras în noi înșine, familia noastră, clădirea noastră. Dar aceasta nu este umanitatea!

 

Izolarea a fost inevitabilă dar nu este ceva de care să fim mândri: a fost un moment jalnic. El ne-a forțat să avem reacții care nu ne-au făcut cinste. Cei care au înlocuit contractul social cu contractul vital sunt gata să locuiască în adăposturile igienizate unde nu va fi permis niciun virus și unde viața va fi redusă la cea mai simplă formă. Asta mă deranjează. Aceasta este faimoasa lume de după – și de ea mi-e teamă.

https://www.smartradio.ro/bernard-henri-levy-izolarea-nu-este-ceva-de-care-sa-fim-mandri-a-fost-un-moment-jalnic/