vineri, 1 iunie 2012

Minuscul dor de viaţă...

foto: Daniela Camelia Munteanu
 
Voi încerca să-mi expun câteva gânduri provocate de o veste pe care mi-a dat-o acum două zile vinovatul acestei întâlniri, Culiţă Ioan Uşurelu, când m-a sunat şi mi-a spus scurt: lansare de carte la Panciu, vineri, ora 11.00.
Pentru o clipă am rămas suspendată în timp, dar a trebuit, repede, să-mi accept soarta şi să spun „da, bine, sigur că voi veni”! Mai ales că...
Dar despre acest „mai ales că..” ceva mai jos.
Am renunţat la a mai visa şi mi-am zis că ar fi bine, totuşi, să-mi notez câte ceva. Nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla! Aşa că am purces la... scris!
Şi iată ce a ieşit!

Ştiut este că ritmul evolutiv al istoriei ce presupune o neîncetată succesiue a generaţiilor înregistrează invariabil în momentele cheie ale sale apariţii, lansări ale unor cărţi ce vin să puncteze o stare de spirit, un mod de gândire, un prezent dinamic.
Astăzi, 01 iunie 2012, a fost un astfel de moment! Am participat la un eveniment, devenit în ultimii ani la Panciu, nu aş spune ceva obişnuit deşi cam aşa este, ci mai degrabă o înălţare către spiritual, o deschidere către cunoaştere, un fel de terapie a sufletului prin cuvânt.
Se pare că această procedură terapeutică a avut efect şi iată-ne la o altă şedinţă de grup, curioşi, nerăbdători să primim un dar, un gând, o vorbă, o carte.
Da, o carte! Cartea care tocmai a ieşit de sub tipar pentru a mărturisi cititorului că este frumoasă, că este bogată graţie autorului ei – Culiţă Ioan Uşurelu. Autor pe care îl cunosc de mult timp şi pe care îl apreciez pentru răbdarea căutării, pentru încrederea în oameni şi mai ales pentru pasiunea scrisului.
Nu o dată şi nici de două ori ne-a fost dat să ne întâlnim la astfel de evenimente. Dar astăzi a fost  puţin mai altfel. De ce mai altfel? Pentru că emoţiile, multe sau puţine, mari sau mici le-am  trăit şi El, autorul, şi Eu, „unul dintre personajele” din carte, în acelaşi timp, în acelaşi loc.  Acest amănunt explică acel „mai ales că...” de la începutul expozeului meu.
Culiţă Ioan Uşurelu a avut astăzi emoţii pentru că şi-a trimis în lume şi către lume încă un copil ( ce zi mai potrivită decât 1 iunie putea fi aleasă pentru ca un părinte să-şi mângâie copilul cu lacrimile bucuriei de a fi, de a exista?). Eu am avut emoţii pentru că m-am rătăcit, minuscul dor de viaţă, amestec de fericire şi tristeţe, în paginile acestui amplu volum.
Cartea, „un adevărat spectacol de inteligenţă, de viziuni, de emoţii şi de mărturisiri” a celor intervievaţi, aşa cum o caracterizează însuşi autorul, se vrea a fi o prezentare a scriitorilor vrânceni, la timpul prezent, şi este structurată în două compartimente: primul conţinând cuvântul autorului, un eseu despre spiritualitatea vrânceană, aparţinându-i lui Theodor Codreanu şi o prezentare aleatorie sau nu  a scriitorilor contemporani vrânceni, prin interviuri şi partea a doua, intitulată explicit „Despre fenomenul literar vrâncean” în care se găsesc Calistrat Costin, Marin Ifrim, Ionel Necula, Florentin Popescu şi Liviu Ioan Stoiciu.
Lucrarea apărută la Editura Ateneul scriitorilor – Bacău, 2012 este la un nivel poligrafic şi redacţional onorabil, este tipărită pe hârtie de bună calitate şi cu mult bun gust.
Şi încă un amănunt:
Cartea a apărut cu sprijinul Primăriei oraşului Panciu – ceea ce pentru mine înseamnă domnul primar Ion Petre căruia, a câta oară? îi mulţumesc pentru forţa de înţelegere a actului de cultură, pentru deschiderea către arta cuvântului şi nu numai, pentru acel „da” pe care mi-l, ni-l oferă, nouă, oamenilor de litere ori de câte ori „îl informăm” că am mai „săvârşit” „o greşeală” numită carte.
Dar ceea ce s-a vrut a fi o „ simplă” lansare de carte a devenit, graţie unor oameni speciali, o incredibilă întâlnire la nivel înalt cu intelectuali de marcă, persoane cu ample deschideri către sufletul omului. Academicianul Valeriu D. Cotea şi academicianul Ion Puşcă ne-au onorat cu prezenţa atât în carte cât şi la lansarea ei.
Oameni de omenie alături de creatorii de frumos ai Vrancei!

foto: Daniela Camelia Munteanu

Autorului, lui Culiţă Ioan Uşurelu, îi spun simplu, din suflet, felicitări şi condei spornic pentru alte şi alte lucrări literare, dumneavoastră, celor care vă veţi atinge de această carte, lectură plăcută şi îngăduinţă pentru spuneri uneori prea sincer şi prea direct, domnului primar baftă la realizarea proiectului „Oraşul Panciu – oraşul lumină”.
Iar nouă, tuturor, ca oameni trecători prin astă viaţă, sănătate, bucurie, zâmbet şi iubire!
Mulţumesc!

Mariana Rogoz Stratulat
Panciu, 01 iunie 2012
Casa de cultură

foto: Daniela Camelia Munteanu