duminică, 19 mai 2013

Eurovision, rampă de lansare pentru vedete? Cine sunt cei mai faimoşicâştigători ai competiţiei din ultimii 57de ani

Unii au ajuns, într-adevăr, vedete recunoscute pe plan internaţional, în timp ce despre alţii nu s-a mai aflat nimic. Iată cum a influenţat câştigarea concursului viaţa celor mai populari dintre ei:
1950-1959
1956 – Lys Assia (Elveţia)
Lys a fost prima câştigătoare a competiţiei, atunci când s-a ţinut în Lugano, Elveţia. A interpretat melodia „Refrain“ şi a continuat să participe în următorii doi ani, situându-se pe locul al optulea, respectiv al doilea. A participat şi la preselecţia pentru concursul din 2012, dar nu a mers mai departe.
Şi-a continuat cariera muzicală, lansând ultimul album în 2008. Apare adesea ca invitată de onoare a competiţiei.
1959 – Teddy Scholten (Olanda)
Teddy a câştigat concursul pentru a doua oară în patru ani, cu melodia „Een Beetje“. A făcut carieră atât în televiziune, cât şi în muzică, dar a renunţat în cele din urmă, după ce a decis să lucreze pentru Crucea Roşie. A murit anul trecut, la vârsta de 83 de ani.
1960-1969
1960 – Jacqueline Boyer (Franţa)
Franţa a câştigat pentru a doua oară competiţia, datorită lui Jacqueline şi cântecului ei, „Tom Pillibi“.  Jacqueline a fost cântăreaţă, actriţă şi a apărut în mai multe filme şi seriale, atât în Franţa, cât şi în Germania.
1964 – Gigliola Cinquetti (Italia)
Italia a avut parte de primul său triumf la Eurovision atunci când Gigliola, în vârstă de 16 ani, a interpretat melodia „Non Ho L’eta“. Mai târziu, piesa a devenit un hit.
A concurat din nou, în 1974 şi a obţinut locul al doilea, pierzând în favoarea trupei ABBA. A fost şi gazda concursului, în 1991, când s-a ţinut la Roma.
În anii ’90 a părăsit industria muzicii şi a devenit jurnalistă.
1967 – Sandie Shaw (Marea Britanie)
Marea Britanie a câştigat prima dată competiţia graţie interpretării lui Sandie, care a cântat, la fel ca şi Emmelie de Forest, desculţă. Era alegerea ideală, comentează BBC, mai ales că a înregistrat mai multe melodii în franceză, spaniolă, germană şi italiană. A dispărut din atenţia publicului până în 2010, când a anunţat că a revenit la cariera muzicală.
Cu toate acestea, într-un interviu pe care l-a acordat luna trecută cotidianului britanic „The Telegraph“, a anunţat că se retrage definitiv.
1970 – 1979
1970 – Dana (Irlanda)
Melodia irlandezei, „All Kinds of Everything“, a devenit un hit, ţara câştigând pentru prima dată concursul. Dana a continuat să lanseze mai bine de 30 de albume, toate cu un puternic accent religios. În ultimii ani, a apărut pe la mai multe emisiuni TV din ţara sa natală.
1972 – Vicky Leandros (Luxemburg)
Cântăreaţa originară din Grecia a câştigat cu o piesă devenită ulterior populară în Europa, America de Nord şi Asia.
După o pauză lungă, a revenit la cariera muzicală în 2008.
1974 – ABBA (Suedia)
Probabil cei mai faimoşi câştigători de la Eurovision, membrii trupei ABBA au vândut milioane de albume, datorită piesei „Waterloo“.
La începutul anilor 1980, trupa s-a destrămat, dar membrii Benny Andersson şi Bjorn Ulvaeus continuă să lucreze împreună.
Un musical inspirat din melodiile lor, un film de succes şi un muzeu care le este dedicat au consolidat reputaţia trupei, dar şi a concursului.
1980-1989
1981 - Bucks Fizz (Marea Britanie)
Cântecul celor de la Bucks Fizz a devenit un hit în Europa, Australia şi Noua Zeelandă.
În 1984, membrii trupei au fost grav răniţi într-un accident. Astăzi există două trupe separate formate din foştii membri.
1988 – Celine Dion (Elveţia)
Celine Dion  a devenit una dintre cele mai de succes cântăreţe din istoria concursului, ea interpretând piesa „Ne Partez Sans Moi“.
Cu toate acestea, s-a bucurat de recunoaştere internaţională în 1991, când a lansat piesele „The Power of Love“, „Think Twice“ ori celebra „My Heart Will Go On“.
A făcut o scurtă pauză pentru a-şi întemeia o familie, după care a revenit la cariera sa muzicală.
A vândut nu mai puţin de 200 de milioane de albume în lumea întreagă.



1990-1999
1995- Secret Garden (Norvegia)
Duetul format din Rolf Lovland şi Fionnuala Sherry a fost cel care le-a adus norvegienilor victoria. Dintre membrii formaţiei cel mai cunoscut este Rolf, care a compus unul dintre cele mai populare cântece ale formaţiei, „You Raise Me Up“.
1998 – Dana International (Israel)
Dana International a fost apariţie controversată la Eurovision. A reuşit totuşi să învingă Marea Britanie, piesa „Diva“ devenind un succes. În anul care a urmat, este cunoscut faptul că a căzut pe scenă, după ce concurentul din partea Suediei a călcat-o pe rochie.
După ani de zile în care nu s-a mai ştiut nimic de ea, Dana International a revenit în 2009, ca jurat într-o emisiune TV şi a lansat un single luna trecută.
2000 – 2009
2003 – Sertab Erener (Turcia)
A treia oară  a fost cu noroc pentru Erener,  care a mai încercat anterior, dar fără succes, să reprezinte ţara. „Everyway That I Can“ a fost primul cântec al turcilor interpretat în engleză şi le-a adus acestora victoria, după 25 de încercări care s-au soldat cu un eşec.
2006 – Lordi (Finlanda)
Finlanda a câştigat concursul Eurovision datorită celor de la Lordi, care au ajuns în top cu 292 de puncte.
Membrii formaţiei nu şi-au dezvăluit chipul, preferând să păstreze costumele şi măştile. Concursul le-a adus faimă în Europa, iar unul dintre albumele lor a ajuns în topurile americane şi japoneze.
Au lansat cel de-al şaptelea album, „To Beast or Not To Beast“, în luna martie a acestui an.
sursa: adevarul.roDe adevarul.ro | adevarul.ro