sâmbătă, 18 mai 2013

REDESCOPERIREA BRAŞOVULUI

În perioada 30 noimebrie - 2 decembrie 2012 am avut bucuria să revăd un oraş foarte frumos şi să mă reîntâlnesc cu nişte oameni deosebiţi. Acum, când impresiile s-au sedimentat, simt nevoia sa îţi împărtăşesc şi ţie din bucurie şi să te fac părtaş la marea emoţie pe care am trăit-o. Au fost zile libere ocazionate de Ziua sfântului Andrei şi Ziua naţională a României, suprapuse peste un weekend frumos de început de iarnă. De 4 - 5 ori pe an merg la Braşov, căci despre acest oraş transilvan este vorba, să îmi revăd rudele şi să mă întâlnesc cu prieteni adevăraţi. Sus am postat stema actuală a oraşului şi mai jos stemele vechi ale oraşului precum şi steagul braşovean de la anul 1600.
      
Mai mult ca niciodată am fost surprins în mod deosebit de plăcut despre modul cum arată oraşul de la poalele Tâmpei. Circulaţia rutieră în oraş este complet şi modern sistematizată, străzile sunt netede ca palma, există locuri de parcare pentru toate autoturismele braşovenilor cât şi pentru cele aflate în tranzit, nu există cerşetori, nu exită câini comunitari liberi prin oraş, spaţiile verzi sunt foarte frumos întreţinute, nu sunt inscripţii obscene pe clădiri, etc. 
Gara - poartă de intrare în oraş, pe drumul de fier
Teatrul Dramatic - poartă a culturii universale
Universitatea Transilvania - "uzină de creiere"

Clubul sportiv Olimpia - invitaţie la mişcare

Staţia de plecare a telecabinei spre Vârful Tâmpa 
- invitaţie la drumeţie -
Oraşul impresionează puternic prin mulţimea de monumete istorice existente care sunt ştiinţific conservate şi puse în valoare cu mare măiestrie. Plimbându-te prin oraş, uşor te poţi imagina cu o sută de ani în urmă, în lumea cavalerilor şi domniţelor de altădată.
  Cădirea Primăriei Braşov 
- sediul administraţiei locale -  
Lupa capitolina - (Lupoaica cu Romulus şi Remus)
- leagănul latinităţii noatre - 

Palatul administrativ 
- sediul administraţiei judeţene - 

Turnul (Casa) Sfatului 
- simbolul oraşului - 
In data de 23 decembrie 1420 se incheie un acord intre Adunarea Districtului Tara Barsei si breasla blanarilor privind construirea Casei Sfatului. Conform acestui acord reprezentantii breslei blanarilor brasoveni au ingaduit celor noua comune ale "Provinciei Tara Barsei" sa-si construiasca deasupra boltii de vanzare a breslei o camera pentru "acordarea dreptatii" si pentru sedintele magistratului. Din cauza invaziei turcesti din 1421, a distrugerii in mare parte a orasului, precum si a arestarii magistratului orasului, acest proiect va fi amanat. Urmatoarea mentiune despre Casa Sfatului din Brasov apare in 1503, cand cladirea este mentionata sub numele de "Praetorium". Cladirea a cunoscut de-a lungul anilor multe modificari, multe dintre ele datorate distrugerilor provocate de evenimente naturale. În anul 1780, se incheie lucrarile de reconstructie a Casei Sfatului, aproximativ in forma pe care o cunoastem astazi. Administratia orasului se muta din aceasta cladire in anul 1876, intr-o cladire noua situata la intersectia strazilor Republicii cu Mihail Sadoveanu. La inceputul secolului al XX-lea, Casa Sfatului urma sa fie demolata si inlocuita cu o cladire administrativa moderna. Acest lucru a fost evitat doar datorita unei puternice campanii de presa pentru mentinerea vechiului monument istoric. Ultima modificare arhitecturala a Casei Sfatului a avut loc intre anii 1909-1910 cand acoperisul baroc a fost inlocuit de actualul acoperis piramidal, cu tigle colorate. Din anul 1950 cladirea gazduieste Muzeul Judetean de Istorie.

Clădirea Bibliotecii judeţene "George Bariţiu" 
- mare focar de cultură - 

Prima şcoală românească 
- tradiţie culturală - 
Construita la doar cativa metri de Catedrala Sfantul Nicolae, Prima Scoala romaneasca a fost atestata in documente prima data in anul 1495, aici exista anterior o scoala mai veche, despre care unii cercetatori afirma ca ar data din secolul XII. Ridicarea in piatra a scolii si a bisericii Sf. Nicolae, reprezinta fapta de bun crestin a domnului Tarii Romanesti Neagoe Basarab. Alti ctitori voievodali ai scolii au fost Petru Cercel, Mihai Viteazu, Aron Voda s.a. Scoala din Schei devine un important centru spiritual odata cu activitatea diaconului Coresi care a infiintat aici o tiparnita si a inceput a tipari carti bisericesti si laice in limba romana si slavona. Aici s-a tiparit prima cronica cu subiect romanesc, prima gramatica romaneasca si primul almanah romanesc.  In secolul al XVIII-lea scoala a devenit un centru de rezistenta ortodoxa (intr-un principat in care autoritatile desfiintasera Biserica Ortodoxa si Mitropolia de la Alba Iulia) avand rolul de a forma preoti, diaconi si cantareti pentru bisericile ramase credincioase cultului ortodox rasaritean. In secolul XIX Anton Pann desfasoara o importanta activitate in aceasta scoala predand muzica, scriind manuale si dupa plecarea sa trimitand bani pentru cumpararea unui mobilier adecvat. 

Biserica neagră 
- monument de adâncă spiritualitate - 
Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania. Biserica a fost incendiata anterior anului 1384, iar reconstructia sa a durat pana in 1477. O inscriptie descoperita in zidul bisericii il atesta ca prim ctitor pe Thomas despre care aflam ca a murit in anul 1410. Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserica-hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecti si mesteri. Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei masurand 89 de metri lungime, 38 de metri latime, 21 metri inaltime in interior si 40 metri inaltime in exterior. In aceasta biserica incapeau circa 5000 de persoane, cam cat era populatia orasului in epoca. Grav avariata dupa incendiul din 1689, Biserica Neagra este refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din Gdansk, pentru ca mesterii locali nu stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat mari. Noile bolti sunt executate in stil baroc si nu in stil gotic. Biserica Neagra este celebra nu doar datorita dimensiunilor sale impresionante. Astfel, clopotnita sa adaposteste cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga (cea mai mare din sud-estul Europei) avand peste 4000 de tuburi. Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti reprezinta unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre constituie cea mai bogata colectie de acest fel din Romania. Daca sunteti in Brasov nu ratati concertele saptamanale de orga sustinute aici pe cea mai mare orga (marti, joi si vineri) din sud-estul Europei.

Biserica Sf. Nicolae 
- vechi lăcaş de cult - 
Mentionată documentar pentru prima dată in Bula Papala din 15 noiembrie 1399 ca o biserica de lemn, Biserica Sf. Nicolae incepe a fi ridicata in piatra in anul 1495, de catre localnici cu ajutorul domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab. Constructia dureaza aproape 100 de ani. Biserică voievodală, ea a fost intotdeauna un bastion al ortodoxiei pentru comunitatea romaneasca. Dimensiunile sale impresionante domina partea veche a Brasovului - Scheii Brasovului.  Biserica ortodoxa si scoala romaneasca, construita in proximitatea sa, au constituit un important centru spiritual si cultural pentru romanii din toata Tara Barsei. Actiunea lor se extinde asupra romanilor din intreg spatiul romanesc, mai ales dupa venirea diaconului Coresi (care era grec din Chios), care a inceput sa tipareasca aici carti bisericesti in limba romana. Numerosi domni si familiile acestora au acordat danii bisericii din Schei, chiar si imparateasa Rusiei, Ecaterina a II-a, a trimis Bisericii daruri scumpe şi chiar sume însemnate de bani. 

Biserica Sfânta Treime din Scheii Braşovului
Biserica Sfânta Treime din Scheii Braşovului a fost construita in anul 1826. Pictura acesteia a fost realizata de catre celebrul pictor brasovean Misu Popp.

Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului
Biserica franciscană Sfântul Ioan Botezătorul 
Biserica Sfantul Ioan este o cladire in stil gotic care a suferit o serie de transformari in perioada renasterii si a barocului (sec. XVI-XVIII). In forma actuala biserica dateaza din anul 1711, ceea ce explica utilizarea preponderenta a stilului baroc. Biserica a apartinut calugarilor ordinului franciscan, care au fost persecutati si alungati din oras in 1525 de catre sasii trecuti la luteranism.  In interior, biserica are o orga frumoasa datand din 1908 si un altar baroc decorat cu o scena infatisand botezul Domnului Iisus Christos in apa Iordanului de catre sfantul Ioan. Statuile din interiorul bisericii Sfantul Ioan ii infatiseaza pe Fecioara Maria, Sfantul Iosif, Sfantul Anton si pe Iisus.
Biserica ortodoxă Cuvioasa Paraschiva 
- construită 1874 - 1876 -

Biserica catolică Sfântul Petru 

Sinagoga de pe strada Poarta Schei
- construită 1901 - 

Biserica catolică Sfinţii Petru şi Pavel
Biserica Romano-Catolica Sfinţii Petru şi Pavel, de pe strada Muresenilor, poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Edificiul de cult in stil baroc a fost construit cu suportul financiar direct al imparatesei Mariei Theresia, de catre arhitectul Iosif Carol Lamasch, intre anii 1776-1782. Planul bisericii este rectangular de tip sala, terminat cu un cor octogonal cu ferestrele gotice. Aceasta biserica romano-catolica constituie cel mai reprezentativ edificiu baroc din Cetatea Brasovului.

Altă biserică - armonie între etniile oraşului
Sub cerul Braşovului convieţuiesc armonios mai multe etnii, fiecare cu cultul său religios, fiecare cu lăcaşul său de închinăciune. 
Poarta Ecaterina 
- arc peste timp -  
Cetatea Braşov  
- timpuri imemoriale - 
Construita in varful unui deal in anul 1395, Cetatea a fost una dintre cele mai puternice din Transilvania. Pe la mijlocul secolului al XVI-lea cetatea a fost refacuta de catre generalul conte Arko, capatand in marea parte infatisarea de astazi. Fortificata din nou in secolul urmator si renovata de mai multe ori, cetatea s-a dovedit a fi un adapost sigur mai ales pe timpul rascoalelor din perioada principelui Rakoczi. Cheltuielile mari de intretinere au determinat orasul sa daruiasca cetatea imparatesei Maria Tereza. Cetatea a intrat apoi in posesia statului si a avut diverse destinatii - inchisoare pana in 1954, depozit de arhiva, pana in 1975, iar dupa restaurarea din anul 1981, complex turistic.

Cetatea Braşov 
- vedere aeriană - ambient istorie cu natură -  
Bastionul postăvarilor 
- construit în anii 1521 - 1522 - 

Turnul alb (al cositorarilor)
Turnul negru 

Deasupra am postat fotografii cu câteva dintre bastioanele (turnurile de apărare) ale vechii cetăţi a oraşului Braşov. Pe timpuri acestea au fost date spre administrare celor mai mari bresle de meseriaşi ai cetăţii.
Gazda mea, pe timpul vizitelor în Braşov, este familia Nelu şi Neluţa Dragomir, dânsa fiind sora mamei soacre. Împreună am depănat amintiri, am povestit, ne-am plimbat prin tot oraşul, am făcut multe poze, am fost chiar şi la un restaurant specific.  
 
Alţi prieteni sunt familia Şerban, de fel din Buzău, stabiliţi în Braşov, pentru a fi mai apropae de copii şi pentru ai ajuta în creşterea nepoţilor. Casa lor este în Cristianu Mare, dar îşi trăiesc viaţa în Scheii Braşovului, cartierul liniştit şi încărcat de istorie al oraşului. Am fost impresionat de arhitectura specific săsească a caselor din Schei, de curăţenia străzilor, îngustimea lor şi de pavajul din piatră cubică, vechi de sute de ani.   
Familia Şerban în exerciţiul funcţiunii
Tot în Schei locuiesc alte rude din partea soţiei, îmi place să le spun Dona Vena şi Don Costello. Impresionează prin ospitalitatea dânşilor, prin blândeţea vocii şi gingăşia privirii lor. Am vorbit despre amintiri comune, despre fiicele dânşilor plecate cu rost prin Europa, am ascultat o muzică liniştitoare şi am servit un coniac fin.    
Ziua de 1 Decembrie - Ziua naţională a României - mi-a oferit prilejul să particip la manifestările comemorative din Piaţa Mihai Viteazu, o piaţă încărcată de istorie a cartierului Schei. După o scurtă ploicică oraşul arăta parcă mai curat şi mai plin de viaţă. Se simţea în aer atmosfera de mare sărbătoare. Grupuri, grupuri de braşoveni, îmbrăcaţi frumos, unii chiar în costume populare, coborau în piaţă să serbeze Ziua Republicii noastre. M-am alăturat şi eu grupului, neuitând acasă aparatul de fotografiat, şi am ieşit în piaţă. Deşi era lume multă, m-a surprins linistea din piaţă, sobrietatea momentului, varietatea de culori şi fondul muzical de cântece patriotice.
Diversitate şi culoare de Ziua Naţională a României
Cu mare entuziasm au fost întâmpinaţi Junii Braşovului cu ale lor costume strălucitoare, cu ale lor steaguri multicolore. Respectuoasă, lumea se dădea la o parte făcându-le loc să acceadă în piaţă, iar ei ofereau mulţimii flori, steguleţe sau cocarde tricolore.  
Junii Braşovului - tradiţie şi legendă
Am fost impresionat de faptul că, deşi era campanie electorală, mesajele personalităţilor oraşului au fost concise, fără trimiteri la alegerile următoare,  sobre şi chiar patriotice. S-a făcut apel la dragostea de ţară, la convieţuire în mod pasnic, în deplin respect şi civilizaţie, şi la muncă mai eficientă. În după amiaza şi seara zile de 1 Decembrie am avut bucuria de a mă revedea cu nişte oameni speciali şi frumoşi care răspândesc cultură prin intermediul unui radio, care emite doar pe internet. Acesta este Radioul Enigma România, care a adunat lângă el nişte suflete calde, care fac lucruri deosebite. 
S-a creat deja tradiţia ca periodic stafful Radio Enigma România să se întâlnească cu ascultătorii săi. Acum era deja a treia întâlnire de acest fel. Deşi cunoşteam o parte din staff de la o altă întâlnire, mare mi-a fost bucuria să mă revăd cu dânşii, dar, şi mai mare, să cunosc şi pe alţii. Au participat o parte dintre moderatori, o parte dintre colaboratori, câţiva ascultători care locuiau mai apropae de Braşov şi, desigur, administartorul radioului - Viorel Sima, din Tulcea.  
 
Viorel Sima.  

Iuliana 
Iuri Pop
Atomika
Atomika este fiica Iulianei, aceea care ne delectează cu spoturile sale publicitare pe radio.
Cristi Văsioi 
Cristi şi chitara sa fermecată ne-au făcut seara şi mai frumoasă oferindu-ne un scurt recital de muzică folk şi rock. Se ştie că el este membru al unei formaţii de rock din Constanţa, care îşi caută drum în lumea dificilă a muzicii.
Cristi Văsioi şi sufletul său pereche
La petrecerea serii desigur s-a mâncat ceva, s-a băut în limite rezonabile, s-a râs, s-a glumit şi desigur s-a dansat. a fost o atmosferă prietenească, parcă ne ştiam de o sută de ani. Redau mai jos câteva poze; 
Phan, Lili Bratec, Silvia Gurău, Lili Lazăr

Persoanele din pozele de mai sus îţi sunt deja cunoscute.
Mai sus sunt prezentaţi câţiva ascultători ai radioului cu modul lor de a petrece. Dacă te-am convins intră pe următoarele linkuri, pentru că ascultând Radio Enigma România, asculţi vocea gândurilor tale!

http://radioenigmaromania.ro/
http://radioenigmaromania.ro/asculta-online
http://asculta.radioenigmaromania.ro:8000/listen.pls
http://live.radioenigmaromania.ro:8000/listen.pls

Eşti aşteptat şi pe Facebook la adresa;
https://www.facebook.com/radioenigmaromania

ID-ul de messenger este:
radio_enigma_romania

Ca noutate, Radio Enigma România se poate asculta
şi pe telefon/smartphone, cu următoarele linkuri:
http://list.radioenigmaromania.ro:8000/enigmaticmp3.m3u
http://list.radioenigmaromania.ro:8000/enigmaticaac.m3u
Şi eu mă alatur mesajului afişat dorind viaţă lungă acestui radio şi oamenilor speciali care îl deservesc, aşteptând, şi de aici în colo, emisiuni la fel de interesante.

sursa: http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/01/redescoperirea-brasovului.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

salut