Planta
extrem de populara printre romani, pelinul e prezent nu doar in
medicina sateasca, ca leac sigur pentru stomac si ficat, ci si in
poeziile populare, unde gustul lui extrem de amar este un etalon pentru
suferintele vietii. Cunoscut din vremuri stravechi, folosit frecvent ca
planta de leac la daci, la romani si la greci, primele mentiuni scrise
despre pelin se afla in niste papirusuri egiptene datand din anul 1600
inainte de Hristos. Planta “sfanta”, purtata de preoti la brau ca sa ii
apere de duhurile rele, ea a intrat si in ritualurile grecesti si
romane, pentru ca in Evul Mediu sa devina o planta de baza a medicinii
manastiresti. Preotul german Sebastian Kneipp dadea urmatorul sfat:
“Cine sufera de stomac sau ficat, in loc sa intinda mana dupa tutun, sa
ia de doua, trei ori pe zi cate o priza de pelin uscat, pe care sa-l
presare cu doua degete peste prima lingura de supa sau sa-l puna in
mancare, ca pe piper”.
Pelinul este o planta
cunoscuta in termeni stiintifici sub denumirea de “Artemisia absinthium
L“, face parte din familia Asteraceae si are o inaltime de pana la 1,2
metri. Frunzele de la baza masoara in lungime 20 cm, iar cele de pe
tulpina nu depasesc 10 cm. Pelinul infloreste incepand cu luna iulie
pana in septembrie, creste de obicei pe terenuri necultivate si este
foarte raspandita in Orientul Mijlociu si Eurasia. Are proprietati
antiseptice, antidiureice si antihelmintice, motiv pentru care este
folosit impotriva ascaridozei. Poate ca nu stiati, dar aceasta planta
este unul dintre ingredientele unei bauturi spirtoase, foarte
cunoascuta, numita absint. In medicina populara romaneasca, pelinul este
cunoscut drept o planta cu proprietati magice utilizata pentru
alungarea spiritelor rele. Mai mult, tot medicina populara romaneasca
spune despre aceasta planta ca are capacitatea de a curata organismul de
impuritati si ii reda vigoarea si vioiciunea.
Este cunoscut faptul ca
aceasta planta este cel mai puternic tonic amar din tara noastra. In
ciuda gustului amarui, ceaiul de pelin are proprietati foarte benefice
pentru organism si poate fi utilizat atat intern cat si extern.
Calitatile plantei sunt datorate uleiului eteric pe care il contine,
insa mare atentie deoarece consumat in exces, pelinul actioneaza negativ
asupra organismului (creeaza haluciantii, agita organismul, este unul
dintre motivele aparitiei senzatiei de greata si poate duce la tulburari
psihice si tulburari ale memoriei). In cantitati normale, aceasta
planta are capacitatea de a trata multe dintre afectiunile impotriva
carora medicamentele nu au efecte foarte bune. Aceste afectiuni sunt:
- hemoroizi – impotriva
hemoroizilor specialistii recomanda spalaturi cu ceai de pelin. Se face o
infuzie de trei frunze de pelin amestecata cu o lingura de frunze de
galbenele la un litru de apa. Spalaturile se vor face cel putin sapte
zile consecutive.
- candidoza – in acest caz,
femeile trebuie sa consume in fiecare seara, timp de doua saptamani, o
infuzie de doua linguri de pelin intr-un litru de apa, la care se adauga
si o lingurita de bicarbonat. Retineti faptul ca acest tratament poate
fi facut in paralel cu tratamentul recomandat de medicul ginecolog.
- viermi intestinali,
giardia – studiile au demonstrat ca in cazul acestor paraziti pelinul
este cea mai eficienta si mai puternica planta. Zilnic, timp de doua
saptamani se va consuma ceai de pelin sau doua linguri de tinctura de
pelin.
- pelinul, un bun stimulent
al poftei de mancare – specialistii recomanda persoanelor care nu au
pofta de mancare sa faca o cura de doua saptamani, timp in care vor
consuma inainte de masa cu zece minute o ceasca de ceai sau o lingura de
sirop de pelin.
Contraindicatii
Specialistii atentioneaza
femeile insarcinate sa nu consume pelin sub nicio forma deoarece poate
provoca avort spontan. De asemenea, aceasta planta nu este recomandata
nici femeilor care se afla in perioada de alaptare. Nu in ultimul rand,
pentru persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului nervos sau au
organismul slabit in urma unor boli nu trebuie sa consume aceasta
planta. Totodata, pelinul este contraindicat si persoanelor care sufera
de infectii intestinale acute.
Ceaiul de pelin
In trecut ceaiul de pelin
juca rolul unui tratament impotriva limbricilor si altor tipuri de
paraziti si era administrat atat oamenilor cat si animalelor. Mai mult,
in afara faptului ca este foarte benefic impotriva parazitilor, ceaiul
de pelin are capacitatea de a alunga gandurile negative. Atat ceaiul cat
si tinctura de pelin actioneaza benefic impotriva problemelor ficatului
si aduc efecte benefice asupra vezicii biliare. In plus, sunt foarte
utile in cazul simptomului dispeptic si stimuleaza pofta de mancare.
Este recomandat ca in cazul balonarii sa se consume tinctura de pelin.
In medicina populara atat pelinul cat si ceaiul de pelin erau folosite
intern impotriva insuficientei gastrice, atoniei intestinale,
tulburarilor hepatice, balonarii, menstruatiei neregulate, durerilor de
stomac, infectiilor cu paraziti si febrei. In ceea ce priveste uzul
extern, ceaiul de pelin era folosit impotriva ranilor greu tratabile,
pete pe piele, ulcere si muscaturi de insecte. Multe persoane nu
agreeaza gustul amar al ceaiului de pelin, motiv pentru care se
recomanda sa se adauge putina miere de albine. Prepararea ceaiului de
pelin consta in adaugarea unei lingurite de pelin uscat intr-o ceasca de
apa fierbinte dupa care se lasa la infuzat aproximativ un sfert de ora.
Alte aplicatii
Acest ceai mai poate fi
utilizat si impotriva reumatismului si racelilor. Mai mult, studiile au
aratat ca ceaiul de pelin este un bun stimulent al creierului si poate
fi folosit cu succes in tratarea tractului digestiv si a formei de
diabet care nu necesita insulina. Nu in ultimul rand, acest ceai este un
aliat puternic impotriva starilor de lene, rau de mare sau greata.
Contraindicatii
Ceaiul de pelin este foarte
sanatos daca nu se consuma in exces si pe perioade lungi (de peste 4
saptamani). In cazul in care ati consumat ceai de pelin peste perioada
mentionata exista riscul aparitiei tremurului, starilor de voma,
ametelii, convulsiilor si insomniilor. In cazul femeilor insarcinate,
dar si pentru cele care alapteaza, consumul de ceai de pelin este strict
interzis. In plus, consumul de ceai de pelin in exces poate avea ca
urmari si afectiuni ale rinichilor. Desi intern aduce o multime de
beneficii, unii doctori se opun consumului de ceai de pelin. Nu in
ultimul rand, este interzis ca acest ceai sa fie lasat la indemana
copiilor sau animalelor de casa.
sursa: http://www.foodart.ro