luni, 6 mai 2013

Pelinul şi ceaiul de pelin

Planta extrem de populara printre romani, pelinul e prezent nu doar in medicina sateasca, ca leac sigur pentru stomac si ficat, ci si in poeziile populare, unde gustul lui extrem de amar este un etalon pentru suferintele vietii. Cunoscut din vremuri stravechi, folosit frecvent ca planta de leac la daci, la romani si la greci, primele mentiuni scrise despre pelin se afla in niste papirusuri egiptene datand din anul 1600 inainte de Hristos. Planta “sfanta”, purtata de preoti la brau ca sa ii apere de duhurile rele, ea a intrat si in ritualurile grecesti si romane, pentru ca in Evul Mediu sa devina o planta de baza a medicinii manastiresti. Preotul german Sebastian Kneipp dadea urmatorul sfat: “Cine sufera de stomac sau ficat, in loc sa intinda mana dupa tutun, sa ia de doua, trei ori pe zi cate o priza de pelin uscat, pe care sa-l presare cu doua degete peste prima lingura de supa sau sa-l puna in mancare, ca pe piper”.



Pelinul este o planta cunoscuta in termeni stiintifici sub denumirea de “Artemisia absinthium L“, face parte din familia Asteraceae si are o inaltime de pana la 1,2 metri. Frunzele de la baza masoara in lungime 20 cm, iar cele de pe tulpina nu depasesc 10 cm. Pelinul infloreste incepand cu luna iulie pana in septembrie, creste de obicei pe terenuri necultivate si este foarte raspandita in Orientul Mijlociu si Eurasia. Are proprietati antiseptice, antidiureice si antihelmintice, motiv pentru care este folosit impotriva ascaridozei. Poate ca nu stiati, dar aceasta planta este unul dintre ingredientele unei bauturi spirtoase, foarte cunoascuta, numita absint. In medicina populara romaneasca, pelinul este cunoscut drept o planta cu proprietati magice utilizata pentru alungarea spiritelor rele. Mai mult, tot medicina populara romaneasca spune despre aceasta planta ca are capacitatea de a curata organismul de impuritati si ii reda vigoarea si vioiciunea.
Este cunoscut faptul ca aceasta planta este cel mai puternic tonic amar din tara noastra. In ciuda gustului amarui, ceaiul de pelin are proprietati foarte benefice pentru organism si poate fi utilizat atat intern cat si extern. Calitatile plantei sunt datorate uleiului eteric pe care il contine, insa mare atentie deoarece consumat in exces, pelinul actioneaza negativ asupra organismului (creeaza haluciantii, agita organismul, este unul dintre motivele aparitiei senzatiei de greata si poate duce la tulburari psihice si tulburari ale memoriei). In cantitati normale, aceasta planta are capacitatea de a trata multe dintre afectiunile impotriva carora medicamentele nu au efecte foarte bune. Aceste afectiuni sunt:
- hemoroizi – impotriva hemoroizilor specialistii recomanda spalaturi cu ceai de pelin. Se face o infuzie de trei frunze de pelin amestecata cu o lingura de frunze de galbenele la un litru de apa. Spalaturile se vor face cel putin sapte zile consecutive.
- candidoza – in acest caz, femeile trebuie sa consume in fiecare seara, timp de doua saptamani, o infuzie de doua linguri de pelin intr-un litru de apa, la care se adauga si o lingurita de bicarbonat. Retineti faptul ca acest tratament poate fi facut in paralel cu tratamentul recomandat de medicul ginecolog.
- viermi intestinali, giardia – studiile au demonstrat ca in cazul acestor paraziti pelinul este cea mai eficienta si mai puternica planta. Zilnic, timp de doua saptamani se va consuma ceai de pelin sau doua linguri de tinctura de pelin.
- pelinul, un bun stimulent al poftei de mancare – specialistii recomanda persoanelor care nu au pofta de mancare sa faca o cura de doua saptamani, timp in care vor consuma inainte de masa cu zece minute o ceasca de ceai sau o lingura de sirop de pelin.

Contraindicatii

Specialistii atentioneaza femeile insarcinate sa nu consume pelin sub nicio forma deoarece poate provoca avort spontan. De asemenea, aceasta planta nu este recomandata nici femeilor care se afla in perioada de alaptare. Nu in ultimul rand, pentru persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului nervos sau au organismul slabit in urma unor boli nu trebuie sa consume aceasta planta. Totodata, pelinul este contraindicat si persoanelor care sufera de infectii intestinale acute.

Ceaiul de pelin



In trecut ceaiul de pelin juca rolul unui tratament impotriva limbricilor si altor tipuri de paraziti si era administrat atat oamenilor cat si animalelor. Mai mult, in afara faptului ca este foarte benefic impotriva parazitilor, ceaiul de pelin are capacitatea de a alunga gandurile negative. Atat ceaiul cat si tinctura de pelin actioneaza benefic impotriva problemelor ficatului si aduc efecte benefice asupra vezicii biliare. In plus, sunt foarte utile in cazul simptomului dispeptic si stimuleaza pofta de mancare. Este recomandat ca in cazul balonarii sa se consume tinctura de pelin. In medicina populara atat pelinul cat si ceaiul de pelin erau folosite intern impotriva insuficientei gastrice, atoniei intestinale, tulburarilor hepatice, balonarii, menstruatiei neregulate, durerilor de stomac, infectiilor cu paraziti si febrei. In ceea ce priveste uzul extern, ceaiul de pelin era folosit impotriva ranilor greu tratabile, pete pe piele, ulcere si muscaturi de insecte. Multe persoane nu agreeaza gustul amar al ceaiului de pelin, motiv pentru care se recomanda sa se adauge putina miere de albine. Prepararea ceaiului de pelin consta in adaugarea unei lingurite de pelin uscat intr-o ceasca de apa fierbinte dupa care se lasa la infuzat aproximativ un sfert de ora.

Alte aplicatii

Acest ceai mai poate fi utilizat si impotriva reumatismului si racelilor. Mai mult, studiile au aratat ca ceaiul de pelin este un bun stimulent al creierului si poate fi folosit cu succes in tratarea tractului digestiv si a formei de diabet care nu necesita insulina. Nu in ultimul rand, acest ceai este un aliat puternic impotriva starilor de lene, rau de mare sau greata.

Contraindicatii

Ceaiul de pelin este foarte sanatos daca nu se consuma in exces si pe perioade lungi (de peste 4 saptamani). In cazul in care ati consumat ceai de pelin peste perioada mentionata exista riscul aparitiei tremurului, starilor de voma, ametelii, convulsiilor si insomniilor. In cazul femeilor insarcinate, dar si pentru cele care alapteaza, consumul de ceai de pelin este strict interzis. In plus, consumul de ceai de pelin in exces poate avea ca urmari si afectiuni ale rinichilor. Desi intern aduce o multime de beneficii, unii doctori se opun consumului de ceai de pelin. Nu in ultimul rand, este interzis ca acest ceai sa fie lasat la indemana copiilor sau animalelor de casa.
sursa: http://www.foodart.ro