sâmbătă, 15 iunie 2013

Într-o zi de 15 iunie...

...in 1667, era facuta prima transfuzie de sange la om, de catre Jean-Baptiste Denys, un medic francez, foarte cunoscut la vremea sa, medicul personal al lui Ludovic al XIV-lea. 

El a fost primul care a injectat, fiind bine documentat, sange de animal unui om. Medicul a injectat sangele unui miel unui baiat de 15 ani care avea febra foarte ridicata. Operatiunea lui Baptiste a reusit, dar acesta, crezand ca tratamentul il slabeste pe baiat, i-a injectat 9 uncii (300 grame) de sange arterial de miel. Pacientul s-a vindecat definitiv. O transfuzie de sange este o operatiune medicala ce consta in injectarea unei perfuzii de sange sau a unor produse din sange. In sistemul mondial de sanatate, numai medicii, asistentele medicale si moasele au dreptul de a efectua transfuzii de sange. Transfuziile de sange au o istorie foarte veche: sunt mentionate in istoria Egiptului antic si in Tratatul de anatomie a lui Herophilus. In secolul XVI, Papa Innocent al VIII-lea a urmat un asemenea tratament. De cele mai multe ori, sangele utilizat era de origine animala. In 1616, William Harvey, un medic englez, incepea sa vorbeasca in lectiile sale despre circulatia sangelui, iar in 1628, el isi facea publica descoperirea. Aceasta dovedea ca sangele are rolul de a transporta ceva, dar inca nu se stia exact ce anume. Dupa experienta din 1667, in 1668, acelasi Jean Baptiste Denis, prin 2 transfuzii cu sange de vitel, il trata pe Antoine Mauroy, un pacient care suferea de unele tulburari mintale. Mai apoi, acesta avea simptome cunoscute astazi sub numele de alergie. Denis a decis sa faca o treia transfuzie, dar pacientul a murit. Fiind atacat in instanta de vaduva lui Mauroy, medicul francez a declarat ca transfuzia nu a avut loc din cauza ca nu a putut gasi vena, dupa care este declarat nevinovat. Dar Curtea de la Chatelet a decis ca de acum incolo tranfuziile de sange sa fie efectuate doar cu permisiunea medicilor de la Facultatea din Paris. In 1675, Parlamentul a aprobat o lege care limita transfuziile la experimentele pe animale si interzicea efectuarea lor asupra oamenilor. In anul 1788 s-a dovedit ca un caine slabit de o pierdere de sange are nevoie de o transfuzie pentru a fi reanimat. S-a spus ca acelasi lucru este valabil si pentru oameni. In acest an s-a descoperit proprietatea sangelui de a transporta oxigenul indispensabil pentru viata. 1818 este anul in care au loc primele transfuzii de la om la om. Sangele de animale nu mai era utilizat din cauza numarului mare de decese. Cu sangele uman se obtin mai multe rezultate bune, dar medicii acelei epoci continua sa ignore existenta grupelor de sange.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:
  Tot intr-o zi de 15 iunie, in 1167, era intemeiat orasul Copenhaga, devenit capitala a regatului danez in 1443.

  Pe 15 iunie 1502, in timpul ultimei sale expeditii, Columb descoperea insula Martinica.

  In 1520, pe 15 iunie, Papa il excomunica pe Martin Luther din Biserica Catolica.

  La data de 15 iunie 1839, inventatorul Charles Goodyear descoperea vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variatiile de temperature.

  Tot intr-o zi de 15 iunie, in 1848, era sfintit drapelul national tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie de catre Guvernul revolutionar de la Bucuresti. Drapelul avea culorile albastru, galben, rosu si avea inscrisa deviza „Dreptate, Fratie".

  In 1875, pe 15 iunie, se infiinta, la Bucuresti, Societatea de Geografie.

  Pe 15 iunie 1967, chitaristul Peter Green parasea trupa John Mayall Band si punea bazele trupei Fleetwood Mac.

  La data de 15 iunie 1969 isi incepea mandatul prezidential George Pompidou, succesorul generalului Charles de Gaulle la presedintia Frantei.

  In 1977, pe 15 iunie, era inaugurat, la Paris, atelierul lui Brancusi, reconstituit pe esplanada Beaubourg, intr-o cladire separata de cladirea Muzeului de Arta Moderna. Spatiul cuprinde 148 de sculpturi si incearca sa redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.

  Pe 15 iunie 1985 avea loc, la Ploiesti, ultimul spectacol al Cenaclului Flacara, interzis de catre autoritatile comuniste. Infiintat la 17 septembrie 1973 si condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Paunescu, cenaclul a reprezentat un moment special in anii intunecati ai comunismului. Vasile Seicaru, Alexandru Andries, George Nicolescu, Mircea Rusu sunt doat cativa dintre artistii romani care si-au inceput cariera pe scena Cenaclului Flacara.

  Tot intr-o zi de 15 iunie, in 1989, se lansa albumul de debut al trupei Nirvana, "Bleach".

  In 1996, pe 15 iunie, murea cantareata de jazz Ella Fitzgerald, la varsta de 79 de ani, in Beverlly Hills, California. Deja oarba, din cauza efectelor diabetului, lui Ella i se amputasera ambele picioare in 1993.

  Pe 15 iunie 2002, o copie rara a albumului "Sgt Pepper's Lonley Hearts Club Band" cu semnatura celor de la The Beatles se vindea la licitatie cu 34.000 de lire sterline, cu o suma de cinci ori mai mare decat se estimase initial.

  In 2005, pe 15 iunie, membrele Destiny's Child anuntau ca se despart dupa terminarea turneului mondial pe care il sustineau la acea data.

  La data de 15 iunie 2005, Casa Bloomsbury din Londra scotea la licitatie prima editie a romanului autobiografic „Mein Kampf", semnat de Adolf Hitler.

  Pe 15 iunie 2008, Liverpool era votat drept cel mai muzical oras din lume intr-o campanie demarata de Arts Council. Orasul originar al Beatlesilor, Frankie Goes to Hollywood, Omd si Zuttons obtinea 49% din voturile unui sondaj online.

  In 2008, pe 15 iunie, trupa Coldplay ajungea pe primul loc in topul din Marea Britanie cu albumul "Viva la Vida or Death and All His Friends".

  Sarbatoritii acestei zile sunt: cantaretul Demis Roussos, Nadine Coyle, de la Girls Aloud, cantaretul si actorul francez Johnny Hallyday, rapperul si actorul american Ice Cube si actritele americane Helen Hunt si Courteney Cox.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut