miercuri, 10 decembrie 2014

Astăzi, gândul meu e alb...Te aştept astăzi
(miercuri 10 decembrie 2014, ora 16.00)
să vorbim despre albul gând, alba zăpadă,
despre tot ce-i alb
în cadrul emisiunii
MOZAIC.


ID: radioenigma

Mulţumesc,
Mariana Stratulat


Un comentariu:

 1. Albul reprezinta puritatea, inocenta pacea si linistea sufleteasca. Persoanele care prefera albul sunt prietenoase, sincere si intelegatoare. Albul reprezinta totalitatea si spiritul, inspirand de asemenea curatenie si racoare.
  Are efect de expansivitate, usurinta, suavitate, robustete, puritate, raceala. Exprima pace, impacare, liniste, inocenta curatenie si sobrietate.

  Calitati: Onest, binevoitor, bine-crescut.
  Defecte: Lipsit de sentimente, aspru, rigid, lipsit de success

  Are efecte de expansivitate, usurinta, suavitate, robustete, puritate, raceala; exprima pace, impacare, liniste, inocenta, curatenie, sobrietate.
  Utilizarea eficienta a culorilor in procesul de design al paginilor pentru Internet are urmatoarele influente: sporeste gradul de receptivitate, intelegere si asimilare a cunostintelor de catre cei ce vizualizeaza paginile ; creeaza o stare de confort psihic, inviorare si buna dispozitie ; sporeste calitatea si randamentul muncii intelectuale; asigura diminuarea oboselii intelectuale si deconectarea nervoasa; faciliteaza perceptia vizuala, concentrarea atentiei si memorarea; influenteaza pozitiv starea celor ce va lectureaza paginile Web.
  Din punct de vedere al stiintific, albul este de fapt combinatia perfecta a culorilor spectrului. De ce este albul o non-culoare? Este o influenta a lui Isaac Newton, care a izolat cele sapte culori ale spectrului curcubeului: violet, albastru, indigo, verde, galben, portocaliu si rosu. Cu toate acestea, lumea stiintifica si lumea culturala sunt doua realitati distincte. In constiinta umana, adica pe terenul culturii, albul a fost intotdeauna o culoare speciala, sau chiar de baza. In cultura europeana, exista fara indoiala sase culori de baza — albastru, rosu, alb, verde, galben si negru—.
  Astfel, in diverse culturi, o culoare este in primul rand o anumita categorie spirituala, un set de simboluri, un element important al comunicarii interpersonale. Diferitele culturi asociaza o anumita semnificatie si o valoare diverselor culori, uneori oferindu-le semnificatii simbolice opuse.
  Motivul pentru care albul este considerat o culoare de baza este chiar faptul ca el contrasteaza evident cu alte culori (de exemplu rosu). Prin urmare, ceea ce este important este faptul ca semnificatia albului reiese intotdeauna in opozitie cu celelalte culori, accentuand suprafata pe care o reprezinta albul (intr-un fel, albul contureaza si protejeaza aceasta suprafata).
  In cultura clasica, albul era considerat o culoare festiva, vesela, asociata cu un semn bun. Ofrandele oferite zeilor Olimpici in semn de recunostinta erau albe (cele negre erau facute in onoarea zeilor din lumea subterana — din nou o opozitie!). In afara de albastru si rosu, albul era o culoare de baza, omniprezenta, sacra. Pitagora a recomandat ca cei care cantau imnuri sfinte sa poarte robe albe.
  Albul a fost intotdeauna important in culturile Orientului si in diverse culturi africane, unde era totusi asociat cu moartea si doliul (de exemplu, in cultura maura). In mod interesant, in China albul este, pe de o parte, simbolul batranetii si, pe de alta parte, al virginitatii si castitatii.
  Albul este, posibil, cea mai importanta culoare a culturii crestine. Albul reprezinta castitate, virginitate, bunavointa angelica si perfectiune. Dumnezeu insusi apare in alb, de unde robele albe ale reprezentantului Lui pamantesc — Papa. Crestinii nou-botezati se imbracau in robe albe, deoarece in aceste robe apar sufletele celor drepti la Judecata de Apoi.

  RăspundețiȘtergere

salut