joi, 18 mai 2017

I-real




Trăiesc ireal
 într-o lume absurd de reală.

Gânduri pentru oricine

         Aş dori să-ţi spun că ai păşit într-o lume curată şi frumoasă, într-o lume care nu mai există pentru mine demult. Nu ţi-aş povesti nimic despre neîmplinirea şi fantasmele mele. Însă, te-aş ruga să descoperi spaţii necunoscute. Cu grijă, încet şi sincer.
..................
Ca să mă înţelegi ţi-aş povesti despre o viaţă fără dragoste şi de nopţile goale şi triste ale omului singur. Ţi-aş spune despre multe alte întâlniri între un El şi o Ea, dar ţi-aş ascunde sfârşitul lor. Nu ţi-aş spune că oamenii mor pentru iubire şi te-aş minţi spunându-ţi că cei care se iubesc nu se tem de nimeni şi de nimic, că nu se simt singuri niciodată.
       Te-aş ruga numai să ai grijă de tine.
       Te-aş ruga totuşi să iubeşti.
       Te-aş ruga să mă uiţi, chiar dacă amândoi iubim. Dar iubim altfel!
       Tu crezi! Mie mi-e dor!

***

I-real

Mă nasc furându-i morţii
un sărut
şi mor ţipându-i vieţii
c-a durut
şi primul pas
pe-aleea cu zăpadă
şi primul ceas cărunt
de sfadă…
Acolo unde eu sfârşesc,
iei totul tu de la-nceput,
iar susu-i jos
şi josu-i sus…
Mă prăbuşesc
şi iarăşi urc,
m-aprind şi ard
în ireal,
rămân de gheaţă
în real…

Ireal, ed. PIM, Iași, 2013

***

Aşa cum am mai scris şi despre celelalte cărţi ale sale, poezia scrisă de Mariana Rogoz Stratulat şi, din această carte, se află la limita dintre fermitate şi indecizie, părând că autoarea încearcă mereu, prin diferite tertipuri, să-şi frângă gestul pe care îl visează, pe care îl speră şi şi-l doreşte şi se opreşte la pragul de subtilă provocare. Pentru ea juxtapunerile sunt aproape literă de lege: “Lumină lângă lumină / întuneric lângă întuneric” pentru a-şi stopa trecerea punţii dintre da şi nu, dintre decizie şi indecizia gestului. Să fie în aceste gesturi stingerea unor porniri, a unor impulsuri, sau de fapt să fie jocul dintre da şi nu, dintre refuz şi provocare – cititorul îşi va da seama de toate acestea...”

Emilian Marcu, Jocul de-a joaca sau poezia nerostită