sâmbătă, 27 mai 2017

Întrebarea persistăÎntrebarea persistă


”O singură clipă poate schimba totul.”
Wieland


Zilele trecute am fost întrebată de ce scriu, de ce public.  Inițial am ezitat să răspund, apoi...

Scriu pentru a mă descoperi în clipele cele mai tainice din existența mea, scriu pentru a urca trepte spre lumina din cuvânt, scriu pentru a deschide căi de cunoaștere, de vis, de zbor.
Am publicat 13 plachete de versuri și o carte cu poezii pentru copii. Am participat la realizarea unor antologii, am colaborat cu diverse reviste.
Nu știu dacă e mult sau puțin, nu știu dacă am făcut bine dezvăluindu-mă cititorilor publicându-mi trăirile, stările, emoțiile, lacrimile, zâmbetele...
Fragilitatea mea fizică și sensibiltatea sufletească au trecut de-a lungul timpului prin multe încercări care m-au rănit lăsându-mi cicatrici pe viață și pe timp. Am trecut peste toate detașându-mă de evenimentele și persoanele ce mi-au întunecat zilele și mi-au tulburat nopțile. M-am vindecat schimbându-mă, creându-mi un nou Eu.

”Ceea ce eşti tu, este şi lumea. Şi fără ca tu să te schimbi, nu poate exista nici o schimbare a lumii.” Krishnamurti

A depins numai de mine să găsesc soluții pentru a-mi ocroti lumina și liniștea, pentru a-mi proteja armonia și frumosul din mine.
Am ales scrisul pentru a-mi elibera sufletul din chingile realității, uneori cenușie.
Aș putea afirma cu multă convingere că scrisul m-a salvat, mi-a destăinuit plăcerea vieții și bucuria zborului, m-a învățat sensul tristeții, singurătății și frumusețile lor.
Am publicat târziu întrucât consideram scrisul ca o stare de bine, de înălțare, ce-mi aparținea numai mie.
Cineva a insistat să-mi dăruiesc poemele, tipărindu-le, iubitorilor de poezie. Am pendulat între a accepta și a refuza, înclinând balanța spre talerul negației. A fost nevoie de o amenințare, de un ultimatum până am pronunțat un ”Da!” anemic, nefiind convinsă că e cea mai bună alegere.
Au trecut anii, cărțile au apărut una după alta, s-a scris despre poezia mea, a fost citită ( de foarte puțini, zic eu), comentată de persoane avizate. Dar ce crede cititorul despre poemele mele nu am aflat încă. Așa că întrebarea dacă am procedat bine publicându-mi dorurile și iubirile, pierderile și găsirile, luminile și negurile, cărările și rătăcirile mă bântuie încă.
De ce scriu? Știu!
De ce public? Nu am aflat încă!

Panciu, 27 mai 2017


5 comentarii:

 1. Minunata arta cuvantului
  Minunatul harul dumneavoastra de a scrie..
  Asa am avut prilejul si bucuria de a va cunoaste ca Om,ca poet ..ca prietena cu suflet de lumina si poezie.
  Multe impliniri,har binecuvantat in continuare!
  Pretuire!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cuvântul ne apropie, cuvântul ne îndepărtează. În taina cuvântului dintâi am fost creați.
   Trăim în lumea plină de sensuri și mistere ale cuvântului ca oameni, ca ființe purtătoare de lumină divină.
   Ni s-a dat bucuria frumosului pentru a-l dărui ca fericire celor din jur.
   Mulțumesc, Victoria, pentru minunea întâmplării de a te fi cunoscut!
   Te îmbrățișez!

   Ștergere
 2. La intrebarea Dvs.eu cred ca multe persoane scriu azi..in diverse feluri si moduri..Dar..nu orice pesoana are harul nascut de a transmite stari sufletesti..sentimente,,trairi..Eu.. va retin si le dau sutelor de privitori..talentul Dvs. de a scrie de stilul deosebit in care va exprimati in poezie ..si mai ales ca va place frumosul din natura exprimat in tablouri de o sensibilitate deosebita.. deci..raspunsul e simplu..continuati sa scrieti si sa ne incantati..Cu stima..

  RăspundețiȘtergere
 3. La intrebarea Dvs.eu cred ca multe persoane scriu azi..in diverse feluri si moduri..Dar..nu orice pesoana are harul nascut de a transmite stari sufletesti..sentimente,,trairi..Eu.. va retin si le dau sutelor de privitori..talentul Dvs. de a scrie de stilul deosebit in care va exprimati in poezie ..si mai ales ca va place frumosul din natura exprimat in tablouri de o sensibilitate deosebita.. deci..raspunsul e simplu..continuati sa scrieti si sa ne incantati..Cu stima..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună dimineața!
   Cred că fiecare dintre noi își pune multe întrebări cu speranța de a găsi răspunsul cel mai potrivit.
   La întrebarea mea, dumneavoastră mi-ați dăruit unul dintre ele. Vă mulțumesc pentru dar! Vă mulțumesc și pentru faptul că vă opriți în oaza mea de liniște, în lumina cuvântului scris!
   Aici, dar mai ales în hârtiile mele, voi scrie ori de câte ori clipa mă va striga.
   Celelate îndoieli și nelămuriri rămân în grija timpului.
   Toate cele bune și frumoase vă doresc!

   Ștergere

salut