duminică, 15 decembrie 2019

Ursula Yvonne Sandner - citat


"În momentul în care oferi unui om multe șanse deși te-a rănit în mod repetat, acel om înțelege că tu ești dispus să treci peste orice, indiferent cât de mult te doare.
Te va trata cu lipsă de considerație și de respect, nu-și va ține cuvântul sau promisiunile și va ști că poate să se comporte oricum și să facă orice pentru că tu îl vei ierta și îl vei accepta în continuare în viața ta.
Cu cât mai multe șanse dai, cu atât scade respectul. Odată ce tu ai permis ca limitele tale să fie încălcate în mod repetat, acel om se va obișnui cu asta. Nu se va strădui în niciun fel să-și modifice atitudinea sau comportamentul pentru că se va baza mereu pe faptul că tu îl vei ierta.
Întreabă-te de ce faci asta: te autoiluzionezi că "de data asta chiar va face ceea ce promite"? Pe ce te bazezi știind că în repetate rânduri nu s-a întamplat acest lucru? - ești atât de disperat sau de dependent de acel om încat ești dispus să accepți orice, oricât de mult te rănește sau te doare?
- respectul tău de sine și stima ta de sine... cum stai cu ele?
Tu îi înveți pe oameni cum să se raporteze la tine. Cu cât accepți mai multe, cu atât mai puțin te vor respecta. Vor ști că ești oricând dispus să crezi în minciuni, în amăgire și în iluzii și să treci cu vederea faptele. Practic, îi inviți să continue să se comporte așa cum o fac.
Este ok să le dai oamenilor o a doua șansă pentru că orice om greșește, însă atunci când greșeala se repetă este clar că nu exisăa motivație și voință înspre schimbare.
Stabileștețti limitele cu claritate, fii vertical și congruent cu tine însuți, iar astfel vei câștiga respectul celor din jur. Altfel, nu faci decât să le încurajezi comportamentele care te rănesc, ei nu învață nimic și tu îți vei așterne un viitor încărcat de durere și suferință."


Ursula Yvonne Sandner