vineri, 2 octombrie 2020

2 octombrie - Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day)

 

Astăzi este

Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day)

Este aniversată, anual, în prima zi de vineri a lunii octombrie, în anul 2020 fiind marcată la data de 2 octombrie.

***

„Am considerat întotdeauna că a acorda salutul şi zâmbetul celor cu care nu eşti de acord, celor de care te despart idei şi credinţe, este o dovadă – pe care ţi-o dai şi ţie însuţi, în primul rând – că nu vrei să le bagi la cap, o dată cu argumentele, şi un glonţ.”

Ana Blandiana

***

Ziua mondială a zâmbetului a fost marcată pentru prima dată în 1999, în oraşul natal al lui Harvey Ball, Worcester. În acelaşi an, Harvey Ball a fondat şi World Smile Corporation, care avea să fie sponsorul anual al evenimentului internaţional. Scopul acestei organizaţii este să promoveze Ziua mondială a zâmbetului, inclusiv prin intermediul internetului şi platformelor de socializare, încurajând zâmbete şi fapte bune peste tot în lume.


În 1963, artistul american Harvey Ball crease imaginea "faţă zâmbitoare" (smiley face), reprezentând un buton galben cu două puncte şi o paranteză "închisă", pe care, în prezent, oamenii de peste tot din lume o folosesc cu scopul de a-şi exterioriza emoţiile pozitive. Harvey Ball a realizat această imagine pornind de la premisa că toţi oamenii ar trebui să acorde cel puţin o zi dintr-un an pentru a zâmbi, a face gesturi frumoase şi a-i face pe alţii să zâmbească.