joi, 3 februarie 2011

“Seară de vis”


Sunt vis catifelat şi sidefiu,
sunt visul tău dintr-un târziu,
sunt un surâs, sunt doar tandreţe,
sunt visul tău cu frumuseţe.

Voi visaţi? Dacă da, cum arată visele voastre: întunecate sau luminoase?
Ţineţi seama de semnificaţia viselor?

Aşa a început emisiunea “Pe cărări de viaţă, pe aripi de timp” transmisă miercuri, 02 februarie 2011, de la ora 20.00 la Radio Enigma România.
Ce m-a determinat să mă opresc la acest subiect?
Faptul că dintotdeauna visul a avut interpretări. Au fost tot felul de variante de interpretare pe care istoria, tradiţia le-au manifestat constant. Dintotdeauna oamenii au simţit că visul are un sens. De cele mai multe ori se consideră că visul spune ceva despre viitor. Visul prezice ceea ce urmează – par a spune cei mai mulţi interpreţi. Interpretarea ştiinţifică a visului nu a putut exista cu adevărat până la finalul secolului XIX. Motivul? Atunci Freud a introdus, într-un mod authentic, un conţinut psihologic care, deşi nu era chiar nou, a revoluţionat şi a instituit o nouă ştiinţă (mai corect spus, o nouă hermeneutică) – psihanaliza.

Pe parcursul emisiunii  ascultătorii au intervenit cu păreri şi exemple concrete despre ce cred ei că este visul ş ice semnificaţii are în viaţă fiecăruia.

Aş menţiona intervenţiile deosebit de interesante ale Danei Pătraşcu, Lilianei Btratec, Alexandrei Ioana, Maryla Adam Marinescu, Victor Bivolu, Doina Racu, Mariana Pavel, Ion Rusu, Anne Anne, Ady Moldovan şi ale altor ascultători care au făcut ca emisiunea să se desfăşoare într-un cadru intim, plăcut. Comunicarea s-a realizat cu mare uşurinţă şi datorită muzicii şi poeziilor care au venit să completeze magnific o “seară de vis” la Radio Enigma România.

Fără a avea pretenţia că subiectul a fost epuizat, consider că această emisiune reprezintă un punct de plecare pentru o serie de alte emisiuni care vor avea la bază şi alte elemente de viaţă ce declanşează multe semne de întrebare.

Mulţumesc tuturor ascultătorilor pentru implicare şi susţinere!
De asemeni colegilor pentru care am o deosebită admiraţie!

prof. Mariana Stratulat
Panciu, 03 februarie 2011